KRİPTO PARA
Giriş Tarihi : 09-05-2023 12:19

Bitcoin 27.500$’dan güne başladı

“Kripto para piyasasında kar satışları ile hem makro ekonomik veriler hem de kripto kaynaklı endişeler risk iştahının azalmasına neden oluyor. Hafta sonu 30.000$ denemesi yapan Bitcoin, bu bölgede bir kez daha güçlü dirençle karşılaştı ve bugün itibariyle 27.500$’a kadar geri çekildi.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak kripto piyasasındaki son durumu değerlendirdi.

Bitcoin 27.500$’dan güne başladı

 

Günlük düşüş serisini 3. güne taşıyan kripto para piyasasında son günlerdeki satışların başlıca sebepleri dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’de yaşanan para çekme sıkıntıları ile birlikte bir başka kripto para borsası Bittrex’in iflas başvurusunda bulunması oldu.

Geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olan SEC ile de finansal sorunlar ve kural ihlalleri sebebiyle karşı karşıya gelen Bittrex, dört alt şirketi ile birlikte 4 milyar doların üstünde yükümlülükle iflas başvurusunda bulunması sonrası kripto para piyasalarında satışlar arttı. Bitcoin 28.000$ seviyelerinden 27.200$’a kadar geriledi. Ethereum 1.800$ seviyelerine yaklaştı. Sabah saatlerinde ise Bitcoin 27.500$, Ethereum 1.840$ bölgesinden alıcı buluyor.

Ek olarak son günlerde BRC-20 adı verilen ve Bitcoin ağına NFT özelliği getiren bir blok zinciri standardı üzerinde 12 binden fazla farklı token basılması Bitcoin ağında yaşanan işlemlerin de gecikmesine ve işlem ücretlerinin artmasına neden oldu. Böylece ağda yaşanan stres ile piyasa üzerinde bir takım panik kaynaklı satış havası etkili oldu.

Yaşanan son geri çekilmelerin ve gelişmelerin ardından bugün kripto para piyasasının toplam değeri 1,14 trilyon dolar bölgesinde seyrediyor. Bu aşamada hacimler son dönemdeki tarihsel ortalamalardan düşük olduğu için Bitcoin’de yaşanan değer kaybı kripto para piyasasının toplam değerinde görece fazla bir düşüşe neden olmuyor. Yani para daha çok kripto paralar arasında yer değiştiriyor. Piyasadan çıkan parasal miktarın ise nispeten düşük olması kısa vadede olumlu. Bitcoin dominasyonunun yüksek seviyeler olan %48’li seviyelerde fiyatlanması ise altcoinleri baskı altına almaya devam ederken son dönemde popüler hale gelen birçok yeni meme ve shitcoin’lerde yaşanan yüksek hacimli işlemler piyasadan likidite çekiyor. Bu da diğer altcoinlerin görece daha fazla satışa uğramasına, dolayısıyla değer kaybetmesine neden oluyor.

 

BITCOIN TEKNİK ANALİZ  

Makro verilerin etkilerinin ardından kriptolardaki hareketlilik kendi iç dinamiklerinden etkilenmeye devam ediyor. Dün gelen haber akışının ardından Bitcoin %2.6’lık bir düşüşle günü kapatarak yeni güne de kırmızı mumla başladı. Bu sabah saatlerinde de 27.550$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor.

Uzun süredir yükselen kanal içerisinde olan Bitcoin dün yaşanan geri çekilmeyle birlikte kanalın alt bandını kırarak şimdilik 27.470$ destek seviyesine tutunmuş gözüküyor. Olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında tekrar 27.470$ seviyesini test etmesi beklenebilir. Bu seviyeye tutunamaması halinde 26.760$ seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

27.470$ seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapması ve olumlu hava halinde ise 28280$ aşılması gereken önemli bir direnç seviyesi olarak karşılanabilir.

 

 

ETHEREUM TEKNİK ANALİZ   

  Lider altcoin Ethereum dün yaşanan düşüşte Bitcoin’e nazaran daha iyi bir performans göstererek %1.2’lik düşüşle günü kapattı. Yeni güne ise kırmızı mumla başlayan Ethereum yükselen trend çizgisinin hemen üzerinde 1840$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor.

Ethereum için yükseliş trendinin devam etmesi için 1836$ üzerinde günlük kapanışlar yapması oldukça önemli olacaktır. Günlük kapanışlar yapmasının ardından olası yukarı yönlü bir harekette 1.885$ aşılması gereken ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Ardından da 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.900$ seviyesi karşılanabilir.

Olası aşağı yönlü harekette 1.836$ seviyesi tekrar test edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise ilk 1.810$ ardından da 1.779$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.

AdminAdmin