EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-09-2022 21:30

Borsa Nedir?  Borsa Terimleri Nelerdir?

Borsa Nedir?  Borsa Terimleri Nelerdir?

Borsa Nedir?  Borsa Terimleri Nelerdir?

Borsa, alınıp satılabilen menkul kıymetler, döviz işlemler ve opsiyon durumlarda halka açık olarak satıldığı ya da satın alındığı bir piyasadır ve sermaye piyasasının değişimi olarak adlandırılır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekler ve yatırım organizasyonu oluşturur. Bu noktada borsa da faaliyet ve yatırım mekanizması amacına ulaşmak için kullanılan bir pazar hâline gelmiştir. Borsa, yatırımcıların güvenli işlemler gerçekleştirmesi için güvenli bir ortam sunar ve bununla beraber düzenli olarak işlem mekanizması, güncel fiyatlandırmalara sahip olmasından kaynaklı popülerliğini sürdürmektedir. İlk olarak 1409 tarihinde Belçika’da kurumsallaşmıştır. Her ülkenin de yasal bir borsası bulunmaktadır.

Teknolojik gelişmelerle birlikte yeni yatırım araçlarında yenilikler olsa da borsa, yatırımcılar arasında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Günden güne canlılığını korumaya devam eden ve sürekli yatırımcı sayısında artış görülen borsa piyasasında da borsa terimleri önemli yer tutuyor.

Arbitraj: Borsa terimidir ve alım satım işlemidir. Bu alım satım işleminde fiyat farklarında yararlanılarak kâr elde etmek amaçlanmaktadır.

Bid: Bid, bir hisse için yapacağınız ödemenin hazır olduğu ve hazırladığınız teklif tutarıdır.

 Günlük Emir: Günlük emir, adından anlaşılacağı üzere bir gün içinde yapılan işlemler için geçerlidir. Verilen günlük emirler, verilen işlem zamanında herhangi bir eşleşme gerçekleşmezse, otomatik olarak sistem, iptal eder.

Kâr Payı: Şirketlerin dönem içindeki yaptıkları kârdan, halihazırda var olan ortaklarının pay alma hakkıdır. 

Kâr Marjı: Kâr marjı, bir şirketin elde ettiği bir kâr vardır ve bu kârın gelirine bölünmesiyle ortaya çıkan orandır.

Portföy: Portföy, yatırımcıların bir koleksiyonudur. Bu portföyde borsa yatırım fonları, nakit ve hisse senetleri vardır. Her kurum ya da birey kendi portföyünü oluşturabilir.

İlk Harka Arz: Özel şirketler hisselerini halkın satın alımına açabilir, borsada bu işlemi başlatma süreci, ilk halka arzı ifade etmektedir.

Açığa Satış: Açığa satış terimini hisseleri düşen ve bu düşüşe inanan yatırımcılar kullanılır. Satıcı gerçekte kendisine ait olmadığı hisseleri satmasıdır. Hisse değerlerinin düşeceğine inanan satıcı kâr elde etmek için bu yöntemi kullanır.

Broker: Broker, bir kişi ya da şirket olabilir. Finansal işlemleri yürütür ve bu işlemleri de düzenler ve bağımsızdır. Yapılan işlemlerden de komisyon alabilir.

Dealer: Bir finans uzmanıdır ve kendi adı ve hesapları adına hisse satan kişi ve kurumlara verilen isimdir.

Endeks: Borsanın genel trendleri belirlenir. Bu trendlerin belirlenmesi hisselerdeki fiyat hareketlerinden yola çıkılarak belirlenir.

Hisse Senedi: Şirket sermayesinde oluşan şirket ortaklarının belli payları vardır ve payı belirlemek için evraklar vardır. Bu evraklar hisse senedidir.

Limit Emri: Borsada alım ve satım yapılır. Bu alım satım işlemlerinde belli fiyat skalası ya da fiyat sınırlaması yapılır. Bu fiyat sınırlamalar verilen limit emirleriyle belirlenir.

 

AdminAdmin