GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-11-2022 15:58

Hidrolik Pompa Nedir?

Hidrolik Pompa Nedir?

Hidrolik Pompa Nedir?

Türkiye gibi ekonomisi tarım ve endüstriye dayalı bir ülkede pompa çeşitlerinin son derece popüler olduğunu ifade edebiliriz. Ne olduğu en çok merak edilen seçeneklerden birisi de tahmin edebileceğiniz gibi hidrolik pompa!

Hidrolik pompa; fizik derslerinden aşina olduğumuz işleviyle dikkat çeker. Mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştürmesiyle bilinir. Devre elemanı olarak da tanımlanabilir. Elektrik motoru veya içten yanmalı motordan dönme hareketini alır. Ardından, depodan akışkanı emer. Bir sonraki aşamada, akışkanı sisteme basmakla yükümlüdür. Hidrolik pompa hakkında yanlış bilinenler mevcuttur. Zannedilenin aksine basınç oluşturmaları söz konusu bile değildir. Gelen direnç ile beraber ortaya çıkan bir basınçtan bahsedilebilir.

Hidrolik Pompa Arızası Var Mı?

Tıpkı diğer pompa seçeneklerinde olduğu gibi hidrolik pompada da zamana ve kullanım şartlarına bağlı olarak birtakım arızalar meydana gelir. Söz konusu arızalar ile karşılaşmamak adına pompanın bakımı en iyi şekilde gerçekleştirilmelidir. Hidrolik pompa bakımı düzenli olarak gerçekleştirildiği takdirde hem pompanın verimli bir şekilde çalışmasına hem de kullanım ömrünün uzamasına rastlanır. Biraz da muhtemel hidrolik pompa arızalarından bahsedelim!

  • Kirlilik problemi
  • Devreye alma sırasında yaşanan sorunlar
  • Yağ seçiminin hatalı olmasından dolayı ortaya çıkan problemler
  • Montajın yanlış bir şekilde yapılmasından dolayı ortaya çıkan sorunlar
  • Kavitasyon sorunu

Hidrolik Pompa Türleri Nelerdir?

Hidrolik pompa seçeneklerinden aşağıdaki gibi bahsedilebilir:

  • Dişli pompalar: İki düz dişliden meydana gelen pompadır. Ekonomik bir pompa olmasından mütevellit kendisine endüstrinin her alanında yer bulur. Ancak, yüksek basınçlarda veriminin düşmesine rastlanabilir. Bu yüzden, kullanım ömrü azdır. Fakat, arızalandığı hallerde fiyatının düşük olmasından dolayı yeni bir dişli pompa satın alınabilir.
  • Paletli pompalar: Sektörde kanatlı pompa olarak da bilinir. Bilhassa kapalı alanlarda faaliyet gösteren hidrolik devrelerde kendisine yer bulur. Gürültü seviyesi düşüktür. Endüstride kendisine çok fazla yer bulmasının sebebi budur. Ancak, birtakım dezavantajları da yok değildir. Örneğin, emiş performansı; başta dişli pompa olmak üzere diğer pompalara kıyasla daha düşüktür.
  • Pistonlu pompalar: Verimlilik oranı en yüksek olan hidrolik pompa olarak bilinir. En yüksek basınçları üretebiliyor olması ciddi bir avantajdır. Birden çok çeşidi mevcuttur.

Dalgıç Pompa Nedir?

En az hidrolik pompa kadar rağbet gören bir diğer pompa türü dalgıç pompa olarak bilinir. İşlenecek sıvı veya ortamın içerisinde çalışmaları söz konusudur. Doğrudan sıvı ile temas halinde olmasından dolayı motor birtakım teknik özellikleri bünyesinde barındırır. Bilhassa su geçirmez muhafazası ile dikkat çeker.

Dalgıç pompa fiyatları; zannedildiği gibi yüksek değildir. Başta su temin edilmesi gereken alanlar olmak üzere tüneller, süs havuzları, sulama sistemleri ve daha birçok yerde kendisine yer bulan dalgıç pompa; dış etkenlere maruz kalmadan çalışmasıyla ünlüdür. Bu yüzden, dalgıç pompa fiyatları yüksek olsa dahi ürünün kendisi için ödenen parayı hak ettiğini söylemek gerekir.

AdminAdmin