Rücu Nedir?

GÜNCEL - 30-11-2022 16:18 186 kez okundu.

Rücu Nedir?

Rücu Nedir?
Rücu kelimesinin anlamı aslında geri dönmek, caymak olarak geçer. Sigorta sektöründe tam olarak kendi anlamıyla kullanılmasa da yakın bir anlam ifade etmektedir.

Rücu herhangi bir sigorta şirketinin sigortalının aracında oluşan hasar bedelini ödedikten veya hasarı onardıktan sonra oluşan hasarın teminat haricinde veya başka bir kişi ve kurum tarafından yapıldığının ve hasara sebebiyet veren başka bir kişi kurum veya kuruluşların olduğunun tahkim veya mahkemelerce ispatlanmasıyla ödediği hasarı bu kişilerden talep etmesidir.

Sigorta şirketleri rücu ile 3. şahıslara hasar bedellerini daha sonradan ödetebilirler. En basit örnek ise; Kasko poliçesi bulunan bir araç bir kazaya karıştıysa ve bu kazada kusur karşı tarafa verildiyse veya da kusurun kimde olduğu tramer sonucuna göre belli olacaksa.Sigortalı aracını bekletmeden kendi kaskosundan yaptırır.Kazada kusurlu olan taraf tramer tarafından belli olunca eğer ki kusur karşı taraftaysa kasko şirketi bu hasarı yaptırmış olduğu için bu hasarın bedelini karşı tarafın trafik sigortasını kesen sigorta şirketine rücu etme hakkına sahiptir.Hasar bedelini ödeniş olması veya aracın yapılmış olması bir şeyi değiştirmez.

Aynı şekilde sigorta şirketleri kaza sonucu ağır kusurlu olduğunuz tespit edilirse( alkollü olma,kasti çarpma,ehliyetsiz kişinin aracı kullanması) ödediği bir hasarı mahkeme yoluyla sigortalısınada rücu edebilir. Yani aracın yapılıp hasar bedelinin alınmış ve dosyanın kapanmış olması olayın tamamen bittiği anlamına gelmez.Çünki sigorta şirketlerinin kurduğu hasar araştırma birimleri bütün hasarları araştırarak sigorta şirketine yapılan haksızlıklara ve nitelikli dolandırıcılıklara ve sahte hasarlara karşı sigorta şirketini korumakla görevlidir.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Ethereum ve Solana tabanlı yeni yerel token tanıtıldı!

Ethereum ve Solana tabanlı yeni yerel token tanıtıldı!

25-04-2024 - GÜNCEL

Postür Düzeltme, Fibromiyalji Ve Omurga Probleminde Doğru Adres

Postür Düzeltme, Fibromiyalji Ve Omurga Probleminde Doğru Adres

20-04-2024 - GÜNCEL

deneme bonusu veren siteler 

1xbet