Borsa Teknik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Ankara’da Akıllı ve Bağlantılı Ulaşım Çözümleri Ödüllerini Aldı

Ankara’da Akıllı ve Bağlantılı Ulaşım Çözümleri Ödüllerini Aldı

admin admin -

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ford Türkiye İş Alanı Lideri Özgür Yücetürk, Bilkent CYBERPARK Yönetim Kurulu Başkanı H. Arda Yurtsever ve Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin’in katıldığı törende ilk 3’e giren girişimcilere ödülleri takdim edildi.

 

YAVAŞ: “ANKARA’NIN GELECEĞİNİN BİLİŞİMDEN GEÇTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.”

Projeye katılarak emek veren herkese teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ben Ankara’nın ve ülkemizin geleceğinin bilişimden geçtiğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz Teknoloji Köprüsü Kuluçka Merkezi’ni de bu amaçla inşa ettik. Burada sadece şirketler değil, son sınıftaki üniversite öğrencileri de gelip projeler geliştirebiliyor. Ayrıca şu noktanın altını çizmek isterim ki kentimiz için konforlu ulaşım çok önemli bir konu. Bilişimdeki gelişmeler ulaşımın daha konforlu, daha az karbon salınımı yapan hâle getiriyor. Dolayısıyla bu yönde çalışmalar yapan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

“MİNİBÜSÇÜLER VALİDATÖR TAKACAK”

Yavaş, “Bugünkü toplantının beni ilgilendiren önemli tarafları var. Kentteki ulaşımda yurttaşlarımızı çok daha konforlu nasıl taşıyabiliriz? Tabii ki bunu yaparken akıllı ulaşım sistemi ile yollarda vakit kaybetmeden ve ülke kaynaklarını boşa götürmeden yapmamız gerekiyor. Minibüslerin de bir kısmı artık validatör takmayı kabul ediyorlar. Minibüs sahipleri kendileri açısından nasıl verimli olacağını zamanla görecekler. Çünkü müşteri yolda beklerken veya müşteri yokken, bomboş giderken verilerin de transferi ile hem yolları gereksiz işgal etmeyecek hem de para kazanacak. Hem vatandaşlarımız da beklemeyecek. Taşımacılık sektöründe Ankara’nın tümünü 3-4 yıl içerisinde çok daha farklı teknolojilerle yönetebilir hale geleceğiz” diye konuştu.

 

YÜCETÜRK: “ÖNCÜ BİR ROL ÜSTLENİYORUZ”

Törende konuşan Ford Türkiye İş Alanı Lideri Özgür Yücetürk ise şunları söyledi:

“Ford Otosan olarak öncü bir ekosistem sağlayıcısı olma vizyonuyla hareket ediyoruz. ‘Şehrini Geliştir Ankara’ programı, yaratıcılık ve ileri görüşle hızlı kentleşmenin sunduğu yeni olanakları keşfetme konusundaki kolektif çabamızın gerçek bir kanıtı. Bu programda ortaya konan fikir ve projeler; bağlanabilirlik, veriye dayalı iç görüler ve sürdürülebilir uygulamaların bir araya gelerek kent sakinlerinin ihtiyaçlarına yanıt veren mobilite çözümlerini yaratabileceğini gösteriyor. Ford Otosan olarak, bu fikirleri gerçeğe dönüştürme yolculuğuna çıkmak için buradayız. Ne mutlu bize ki; her zaman ilklere imza atan akıllı hareketlilik vizyonumuz sayesinde geleceğin elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlarında öncü bir rol üstleniyoruz. Ürün ve hizmetlerimizle, üretim şeklimizle, en önemlisi de sınırsız bir inovasyon ve girişimcilik ruhuyla bugünden yarının yolunu çiziyoruz.”

Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin ise somut bir alan belirleyerek somut projelere yöneldiklerini belirterek, “Belediyemiz mevcut durumda olan veya ön gördüğü problemleri ve gelişim alanlarını bildirerek bizim yolumuzu açtı. Biz de somut ihtiyaca dönük projeleri kabul ettik. Bambaşka emekleri, hedefleri bulunan yapılar olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ford Otosan, Driventure ve Bilkent CYBERPARK bir program için bir araya geldik ve kolektif bir efor harcadık burada. Yollarımız ortak bir amaç için kesişti ve çok başarılı bir şekilde bugüne kadar getirdik ve tamamlıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

 

ANKARA BÜYÜKŞEHİR AKILLI ŞEHİRLER İÇİN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYOR

Program kapsamında toplu taşıma, mikromobilite ve multimodel mobilite, iş ve okul servisleri, ticari filolar, akıllı yük taşımacılığı ve belediye hizmetleri olmak üzere altı ana kategoride geliştirilen yenilikçi, erişilebilir ve sürdürülebilir hareketlilik çözümleri yarıştı.

Şehrini Geliştir Ankara’da birincilik ödülü alan “Arey Light AI” projesi adına konuşan Mustafa Haluk Yılmaz, bu tarz girişimlere belediyenin verdiği desteğin çok önemli olduğunu dile getirerek, projelerinden şu şekilde bahsetti:

“Geliştirdiğimiz teknoloji sokak lambalarındaki gereksiz enerjiyi, gereksiz aydınlatmayı yapay zeka ve donanımlarla yüzde 60’ın üzerinde azaltarak şehrimizi daha sürdürülebilir, daha akıllı, Avrupa ve Amerika’daki rakiplerinden çok daha ileri götürecek bir altyapı tasarlıyoruz. Böylelikle şehrimiz enerjisini korurken sürdürülebilir hâle getiriliyor ve yapay zekâ ile yakında ihtiyaç duyulacak birçok alt uygulamayı da şehrimize kazandırmış oluyoruz.”

 PROGRAMDA YENİLİKÇİ, ERİŞİLEBİLİR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR HAREKETLİLİK ÇÖZÜMLERİ YARIŞTI

Süreç boyunca girişimcilere, hareketlilik sektörünün elektrifikasyon, bağlantılı araçlar, paylaşımlı modeller, paylaşım ekonomisi ve otonom araçlar gibi alt dikeyleri doğrultusunda teknik eğitimler verilmesinin yanında, sektör uzmanları tarafından mentorluk da sağlandı.

Toplam 90 girişimcinin başvuru yaptığı ve 13 girişimcinin ise finale kaldığı programda birinciliği 200bin TL ödül ile “Arey Light AI” projesi kazanırken, 150bin TL ödül ile ikinciliği “Kidu” projesi ve 100bin TL ödül ile üçüncülüğü “Filozof&Microne” projesi kazandı. Ankara Teknoloji Köprüsünde 1 yıl ücretsiz ofis imkânı sunan Ofis Ödülü ise “Aura AIR” projesine verildi.

Akıllı, bağlantılı ve sürdürülebilir ulaşım fikirlerini ortaya koyan 13 ekip, bir ay süren sürecin ardından Ankara Teknoloji Köprüsü Kuluçka Merkezi’ndeki demoday etkinliğinde bir araya geldi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir