Borsa Teknik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hisse Senedi Alımı Nasıl Yaparım?

Hisse Senedi Alımı Nasıl Yaparım?

admin admin -

Hisse Senedi Alımı Nasıl Yaparım?

Birçok yatırımcının portföyünde bulundurduğu en önemli yatırım araçlarının başında hisse senedi gelmektedir. Hisse senetleri kıymetli bir evraktır ve her biri bir şirketin sahipliğini temsil eden özel belgelerdir. Şirketler halka arzını ilan ettikten sonra şirket sermayelerinin daha da gelişebilmesi için hisselerini satışa çıkarmakta ve bunun için hisse senedi alım satım işlemi gerçekleştirilmektedir. Yatırımcılar ise halka arz olan şirketlerin büyümesine katkıda bulunmak ve her bir hissenin değer kazanmasıyla birlikte kar elde etmek için hisse senedi alım satım işlemi gerçekleştirmektedir.

Finansal yatırım araçlarından olan hisse senetleri ile birlikte en yaygın kullanılan araçlardan bir diğeri ise varantlardır. Hisse senedi ve varantlar farklı özellikleri ile yatırımcıların kazanç elde etmesini sağlamaktadır.

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi alım satım işlemleri finansal piyasalarda en güvenli şekilde kazanç sağlamak için tercih edilen en popüler yatırım yöntemlerinin başında gelmektedir. Şirketler hisse senetlerini halka arz ederek halka açık bir şirket haline dönüştürmekte ve hisse senetleri bireysel yatırımcılar tarafından satın alınarak şirket büyümesine katkı sağlamaktadır. Şirketin karlılığı arttıkça hisselerin değeri artmakta ve böylelikle yatırımcılar hem değeri artan hisseler üzerinden hem de kar payları üzerinden kazanç elde etmektedir.

Varant ve Varantlar BIST Nedir?

Varant hisse senedine benzerlik gösteren bir değer yatırım aracıdır. Varantlar hisse senetlerinden farklı olarak belirli bir vade tarihine sahip olan kıymetli evraklardır. Yatırımcılar aynı hisse senetlerinde olduğu gibi varantlar ile de bir şirketin hisselerine yatırım yapabilmektedir. Ve aynı hisse senetlerinde olduğu gibi varantlar ile de yatırımcılar yüksek kazanç fırsatları elde etmektedir.

Varant finansal piyasalarda yaygın şekilde tercih edilen finansal araçlardan birisidir. Hisse senetlerindeki fiyat hareketliliklerine bağlı olarak alım satım hakkı veren bu yatırım araçlarının kullanım ve fiyatı ve vadesi bellidir. Kullanım fiyatı ve vadeler belli olduğu için alım satım işlemleri bu parametrelere göre gerçekleştirilmektedir. Ve bu finansal yatırım aracının en önemli özelliği yüksek getiri potansiyeli sunmasıyla birlikte yüksek risk içeren bir yatırım aracı olmasıdır.

Varant tüm dünya piyasasında işlem görürken Varantlar BIST Türkiye’nin en büyük borsası olan borsa İstanbul’da işlem gören varantlar verilen isimdir. Bilindiği üzere Borsa İstanbul hisse senetleriyle birlikte farklı finansal araçların işlem gördüğü büyük bir piyasadır. Ve Varantlar BIST bu piyasada yüksek yatırım potansiyeli sunan bir yatırım aracıdır.

Hisse Senedi ve Varantlar Arasındaki Fark Nedir?

Varantlar ve hisse senetleri finansal piyasaların en önemli yatırım araçlarının başında gelmektedir. Her ne kadar aynı piyasada işlem gören 2 araç olsa da birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Hisse senedi ve varantlar arasında bulunan en önemli farklılıklar şöyle sıralanmaktadır;

  • Hisse senetleri tek yönlü işlem görürken varantlar alım varantları ve satım varantları olarak 2 yönlü işlem görebilmektedir.
  • Hisse senetlerini satın alan yatırımcılar şirketin sahipliğini temsil ederken varan satın alan bir yatırımcı varlığın kendisini değil o varlığı alma ya da satma hakkını temsil etmektedir.
  • Hisse senetlerinde herhangi bir vade tarihi bulunmazken varantlar da önceden belirlenmiş bir vade tarihi vardır.
  • Hisse senetleri yatırımcılarına kar payı hakkı, şirket yönetimine katılma hakkı, yeni pay alma hakkı-rüçhan, oy hakkı ve bilgi alma hakkı sağlarken varantlar yatırımcılara bu hakları sağlamayacaktır.

Hisse Senedi Alımı

Birçok yatırımcının yatırım portföyünde çok önemli bir yere sahip olan hisse senetleri alım ve satım açısından oldukça kolay bir işlem sürecine tabidir. Hisse senedi alım ve satımı yapmak için öncelikli olarak takip etmeniz gereken bazı işlem aşamaları bulunmaktadır. Hisse senedi alımı nasıl yaparım sorusu için aşağıdaki işlem aşamalarını takip ettiğinizde sizler de borsa piyasasında bir yatırımcı olabilirsiniz. İşte hisse senedi alımı için takip edeceğiniz işlem aşamaları;

  • Alım satım işlemlerini gerçekleştireceğiniz bir aracı kurum belirlemelisiniz.
  • Belirlemiş olduğunuz aracı kurum üzerinden bir yatırım hesabı oluşturmalısınız.
  • Yatırım hesabınızı oluşturduktan sonra hisse senedi alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir işlem platformu seçmelisiniz.
  • İşlem platformumuzu belirledikten sonra hangi şirketin hisselerinden alım yapabileceğinize karar vermeli ve hisse senedi seçimi gerçekleştirmelisiniz.
  • Tüm bu belirlemelerin ardından hisse senedi alım işlemini yapabilirsiniz.

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

En güvenilir yatırım araçlarından birisi olağan hisse senedi alım satımlarını un tek amacı kar elde etmektir. Özellikle yeni yatırımcılar için hisse senedi piyasası karmaşık bir yapı gibi görülebilmektedir. Bu tür bir durumda yatırımcıların kar elde edebilmek için daha dikkatli ve bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerekecektir. Bunun için hisse senedi alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.

Hisse senedi alım satım işlemleri için dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar şöyle sıralanmaktadır;

  • Borsa piyasası içerisinde önemli riskleri barındıran bir piyasadır. Bu nedenle hisse senedi yatırımlarınızı yapmadan önce sizleri bekleyen mevcut risklerin neler olabileceğini detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Ve bu yatırım ile alabileceğiniz riskleri her zaman göz önünde bulundurmalısınız.
  • Hisse senedi alımı gerçekleştireceğiniz şirketlerin geçmişine detaylı ve kapsamlı bir şekilde araştırmalısınız. Bilinçli bir şekilde gerçekleştireceğiniz bir yatırım sizlere her zaman kazandıracaktır.

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir